.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Οι 7 χειρότερες επαγγελματικές συμβουλές για το βιογραφικό σας


Businesswoman
































1.  ”Μη βάζεις συνοδευτική επιστολή”
Η συνοδευτική επιστολή  λέει στον αναγνώστη «Αυτό το άτομο ξέρει ποιο είναι, τι έχει κάνει και γιατί μετράει». Αναδεικνύει τις ικανότητές σας στο γράψιμο, δείχνει τι ξεχωρίζει στην εμπειρία σας και σας δίνει βαθμούς. Μην το παραλείπετε, όποιος κι αν σας λέει ότι δεν είναι απαραίτητο ή σημαντικό.
2.  ”Πες μας τα πάντα”
Ένα σύγχρονο βιογραφικό φτάνει τις 2 σελίδες το πολύ (τα ακαδημαϊκά βιογραφικά διαφέρουν). Εξάλλου, η σύνταξη κειμένων είναι επιχειρηματική ικανότητα – απλώς πείτε τα πιο αξιόλογα από τη μακρά λίστα των επιτευγμάτων σου.
3.  ”Χρησιμοποιήστε επιχειρηματική γλώσσα”
Οποιοδήποτε βιογραφικό τονίζει την «ευέλικτη προσαρμογή σε multi-level ομάδες» οδεύει προς τα σκουπίδια. Η χειρότερη συμβουλή είναι να σας λένε να χρησιμοποιείτε ένα πομπώδες, μαρκετίστικο κείμενο που απλώς θα καταστρέψει το βιογραφικό σας. Αγνοήστε τη συμβουλή και γράψτε όπως μιλάτε.
4 . ” Μη θίξεις το ζήτημα των χρημάτων”
Κι όμως, πρέπει να το κάνετε – μέχρι τη δεύτερη συνέντευξη πρέπει να έχετε αναφέρει τις μισθολογικές σας απαιτήσεις, πριν ο εργοδότης αρχίσει να σχηματίζει την ιδέα ότι είστε εύποροι και συμβιβάζεστε με ψίχουλα. Ξεκαθαρίστε το θέμα με την πρώτη ευκαιρία.
5.  ”Ποτέ μη στέλνεις βιογραφικό με το ταχυδρομείο”
Το ποσοστό απάντησης είναι υψηλότερο και η προσέγγιση πιο φιλική. Ένα βιογραφικό σταλμένο με το ταχυδρομείο μπορεί άνετα να οδηγήσει σε ραντεβού για συνέντευξη, ενώ ένα email μπορεί να αγνοηθεί ή να βρεθεί στο φάκελο με τα ανεπιθύμητα.
6. “Δώσε τους τα πάντα”
Δώστε τους το βιογραφικό σας, τη συνοδευτική επιστολή και το χρόνο σας για μια συνέντευξη (από το τηλέφωνο ή από κοντά). Αλλά μη δίνετε σε κανέναν τη λίστα με τις συστάσεις σας μέχρι να είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον να προχωρήσει το πράγμα (συνήθως μέσα σε δύο συνεντεύξεις) και μη συμπληρώνετε ατελείωτα ερωτηματολόγια. Δείξτε στους εργοδότες ότι θα χαρείτε να μιλήσετε για να δείτε αν τα δικά σας και τα δικά τους ενδιαφέρονται εναρμονίζονται. Αν ναι, θα νιώσετε καλύτερα όταν θα αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια σε οποιοδήποτε τεστ ή άσκηση έχουν δημιουργήσει για να ξεσκαρτάρουν τους ακατάλληλους υποψήφιους.
7. “Περίμενε να σε καλέσουν”
Δεν μπορείτε να περιμένετε να επικοινωνήσει η εταιρεία. Πρέπει να τους πάρετε τηλέφωνο και να δείτε τι γίνεται με το βιογραφικό που στείλατε. Αν η αγγελία λέει «δεν δεχόμαστε τηλεφωνήματα», χρησιμοποιήστε τις επαφές σας στο LinkedIn για να έρθετε σε επαφή με κάποιον που μπορεί να πει μια καλή κουβέντα στο διευθυντή προσωπικού. Μην περιμένετε να έρθει το τηλεφώνημα. Το βιογραφικό σας μπορεί να είναι σε μια στοίβα με άλλα 150 κι αν δεν φροντίσετε να το αναδείξετε, κανείς δεν θα το κάνει.

Το μυστικό

Μη ποστάρετε το βιογραφικό σας σε κάθε ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτεθείτε υπερβολικά και να υποτιμηθείτε στην αγορά εργασίας. Χρησιμοποιήστε καλύτερα το δίκτυο των γνωστών σας (όχι όλο τον κόσμο).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...