.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ξεκινώντας το θηλασμό: Βασικές αρχές Γράφει η Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας



Αμέσως μετά τον τοκετό γίνεται εκτίμηση της γενικής κατάστασης του νεογνού και της μητέρας. Αν το επιτρέπει η υγεία σας και η υγεία του μωρού σας ζητήστε να σας αφήσουν το μωρό στο στήθος μέσα στο πρώτο μισάωρο από τη γέννα, να σας μυρίσει, να σας αισθανθεί να ψάξει από μόνο του να βρει τη θηλή.  Κάποιες διαδικασίες όπως πλύσιμο, ζύγισμα, κλπ μπορούν να μετατεθούν για λίγο αργότερα. Όσο καθυστερεί ο πρώτος θηλασμός του νεογέννητου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην θηλάσει αποτελεσματικά.
Βασικές αρχές του θηλασμού που πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων ώστε να θέσετε τις προσδοκίες σας είναι οι εξής:

1.    Ο θηλασμός δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο ενστικτωδώς αλλά απαιτεί και μια τεχνική που μαθαίνεται με εξάσκηση και σωστή καθοδήγηση.  Το μωρό σας είναι ο καλύτερος δάσκαλος.
2.    Το πιο σημαντικό όργανο για το θηλασμό είναι το μυαλό της μητέρας.  Όταν αυτό λαμβάνει σήμα από το στήθος και τη θηλή, παράγεται και εκκρίνεται το γάλα.
3.    Το μέγεθος του στήθους σας δεν παίζει ρόλο στο να θηλάσετε με επιτυχία το μωρό σας. 
4.    Ο θηλασμός ακολουθεί την αρχή της προσφοράς και της ζήτησης.  Όσο πιο συχνά και πιο αποτελεσματικά θηλάζει το μωρό σας  τόσο πιο πολύ γάλα θα έχετε.
5.    Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό θα έχετε το πρωτόγαλα, το οποίο είναι λίγο ποσότητα αλλά πολύ θρεπτικό και αρκετό για να καλύψει από μόνο του τις ανάγκες του νεογέννητου μωρού. 
6.    Το μωρό που θηλάζει δεν ακολουθεί ωράρια δεν «μπαίνει» σε πρόγραμμα.  Τις πρώτες εβδομάδες θα τρώει  8-12 φορές την ημέρα, μετά τον δεύτερο μήνα θα περνάνε μεγαλύτερα μεσοδιαστήματα μεταξύ των θηλασμών ειδικά το βράδυ.  Εσείς θα πρέπει να προσφέρετε το στήθος σας αδιαπραγμάτευτα όταν το μωρό σας το ζητήσει ακόμα και αν έχει φάει πριν από μία ώρα.  Μπορεί να περνάει πολύ ή λίγη ώρα στο στήθος.  Μην κοιτάτε το ρολόι.
7.    Αποφύγετε να δώσετε  από την αρχή και για όλο τον πρώτο μήνα συμπλήρωμα με μπιμπερό, προστατευτικά καλύμματα θηλών(ψευτοθηλές) ή πιπίλα γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πάθει το μωρό σας σύγχυση θηλών, να μην μάθει να θηλάζει σωστά  και να αρνείται το στήθος σας.
8.    Μη δίνετε άλλα υγρά στο μωρό σας τους πρώτους έξι μήνες εκτός από το γάλα σας.  Δεν χρειάζονται τσάι, χυμούς ή νερό ακόμα και στα πιο ζεστά κλίματα.
9.    Δεν χρειάζεται να πλένετε διαρκώς τις θηλές σας με σαπούνι ή χαμομήλι πριν και μετά από κάθε θηλασμό.  Μην αναλώνεστε σε χρονοβόρες πράξεις  που παρεμβαίνουν στην διαδικασία του θηλασμού. Το μητρικό γάλα είναι από μόνο του άριστο αντισηπτικό και επουλωτικό.  Μετά το τέλος του κάθε θηλασμού απλώστε λίγο από το γάλα σας πάνω στις θηλές σας.
ΠΗΓΗ:http://www.babyonline.gr/thilasmos/ksekinontas-to-thilasmo-vasikes-arxes

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...