.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Διατροφικά μυστικά για ανεβασμένη διάθεση!




woman-eat-386
Γνωρίζατε ότι οι εναλλαγές της διάθεσης σας μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή; Δεν υπάρχουν μέρες που ξυπνώντας νιώθετε την ενέργεια στο σώμα σας να ξεχειλίζει και τις δυνάμεις σας στο ζενίθ και άλλες πάλι την όρεξή σας για δουλειά να έχει εξαφανιστεί και μια κόπωση να καταβάλλει το σώμα αλλά και την ψυχή σας;
Καθένα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν την πνευματική μας λειτουργία. Η τροφοδότηση του οργανισμού μας με συγκεκριμένα... καύσιμα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας υγεία και να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας ευχάριστης και μιας «κακής» μέρας.
Επί της ουσίας
Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές -ουσίες υπεύθυνες για την επικοινωνία ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα και συνεπώς για τη δραστηριότητα του εγκεφάλου- που συμβάλλουν στην καλή διάθεση και την ευφορία.
Οι θρεπτικές ουσίες των τροφών αποτελούν πρόδρομο των νευροδιαβιβαστών «αποφασίζοντας» την ποσότητα που παράγεται. Η κακή διάθεση σχετίζεται με την έλλειψη κάποιων θρεπτικών ουσιών, που ενδεχομένως οφείλεται στην απουσία μιας ισορροπημένης διατροφής. Επιπλέον όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πρόσληψης μιας συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας που την «πυροδοτεί».
Τρόφιμα που επηρεάζουν τη διάθεση

Υδατάνθρακες

Μια χημική ουσία που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες τροφές και συνδέεται άμεσα με τη διάθεση είναι η σεροτονίνη, που επιφέρει στον οργανισμό ηρεμία και χαλάρωση. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην αύξηση του επιπέδου σεροτονίνης στο σώμα και κατά συνέπεια μας «φτιάχνουν» τη διάθεση. Υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα βρείτε σε δημητριακά ολικής άλεσης πατάτες, ρύζι και φρούτα.
Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι ένα ψυχοδραστικό προϊόν που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των τροφίμων που τονώνουν τη διάθεση και γι' αυτό άτομα που νιώθουν ψυχολογικά πεσμένα έχουν μια έντονη επιθυμία για μία... σοκολάτα. Έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που «ευθύνονται» για τη δημιουργία της καλής διάθεση.
Λιπαρά
Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά αυξάνουν τις ενδορφίνες χημικές ουσίες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έχουν δράση ανάλογη των οπιοειδών και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστων που μας προκαλούν ευεξία. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση τροφών που περιέχουν «υγιεινά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα-, όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο αλλά και τα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην καλή διάθεση.
Πρωτείνες
Οι πρωτεΐνες μας«ξυπνούν» και δίνουν το απαραίτητο συστατικό της καλής διάθεσης: την ενέργεια. Περιλαμβάνουν ένα αμινοξύ, την τυροσίνη, που ευθύνεται για τη διέγερση που νιώθουμε όταν η διάθεσή μας είναι «ανεβασμένη». Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αβγά, τυριά με χαμηλό δείκτη λιπαρών, γάλα, ψάρι, γαλοπούλα και άπαχο κρέας και θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά.
Βιταμίνες και μέταλλα
Κάποιες βιταμίνες και μέταλλα όπως το φυλλικό οξύ και το σελήνιο σχετίζονται με εναλλαγές στη διάθεσή μας. Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος, κακοκεφιά, ακόμη και κυκλοθυμία. Τα πορτοκάλια και τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι αποτελούν πηγές φυλλικού οξέος ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.
Καφεΐνη
Όσο λιγότερη τόσο καλύτερα! Ο πρωινός καφές αποτελεί μια από τις κύριες απολαύσεις των περισσότερων από εμάς καθώς χωρίς αυτόν νιώθουμε ότι δεν θα έχουμε τη δύναμη να κρατηθούμε σε εγρήγορση όλη την ημέρα. Στην πραγματικότητα όμως μόνο μια μικρή ποσότητα καφείνης μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.
Χρήσιμα tips
• Αποφύγετε τη ζάχαρη.
• Μειώστε την κατανάλωση διεγερτικών (καφές, αλκοόλ).
• Καταναλώστε τόνο, ρέγκα, σκουμπρί ή σολομό τρεις φορές την εβδομάδα.
• Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικές ουσίες όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα προϊόντα από σιτάρι.
• Μειώστε την κατανάλωση τηγανητών και κορεσμένων λιπαρών από κρέας και γαλακτοκομικά.
• Βάλτε το πρωινό στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
Tip 
Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που βοηθούν στη συναισθηματική ισορροπία και στην τόνωση της διάθεσης.

Της Φλώρενς Τοκατλιάν

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...