.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ,ΑΙΤΙΕΣ,ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ&ΒΟΤΑΝΑ


Η μήτρα αποτελείται κυρίως από μυϊκό ιστό,ο οποίος κατά τη διάρκεια της περιόδου συσπάται και προκαλεί την αποβολή του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας. Έτσι, πολλές φορές οι συσπάσεις είναι πολύ ισχυρές με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονες ενοχλήσεις,γεγονός που ιατρικά αναφέρεται ως δυσμηνόρροια. Η δυσμηνόρροια εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 17 ως 25 ετών και τα συμπτώματά της υποχωρούν όταν η γυναίκα γεννήσει.

ΑΙΤΙΕΣ
Η δυσμηνόρροια παρουσιάζεται συνήθως σαν πόνος κράμπας ή ενόχληση στην άνω κοιλιακή χώρα που μπορεί να εμφανίζεται σε κύματα,ενώ ο πόνος της μέσης είναι ένα σύμπτωμα που συνήθως συνοδεύει την κατάσταση αυτή. Ο λόγος εμφάνισής της είναι μάλλον κάποιες ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πιθανόν ο πόνος να προέρχεται από υπερβολική παραγωγή κάποιων ουσιών που ονομάζονται προσταγλανδίνες ή από αυξημένη ευαισθησία του οργανισμού στις ουσίες αυτές. Θεωρούνται οι προσταγλανδίνες υπεύθυνες για τους μυϊκούς σπασμούς της μήτρας.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Οι πόνοι της περιόδου είναι μια δυσάρεστη ενόχληση που μπορεί ν’αντιμετωπιστεί με παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί ο πόνος να είναι ιδιαίτερα ισχυρός και μη αντιμετωπίσιμος με τα κοινά παυσίπονα. Τότε,θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας ,ο οποίος πιθανόν να σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο με βάση την ιβουπροφαίνη ή ακόμα μπορεί να σας προτείνει αντισυλληπτικό χάπι που βοηθά ιδιαιτέρως τέτοιου είδους καταστάσεις.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Τα θρεπτικά συστατικά ασβέστιο και μαγνήσιο είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των μυών και μπορεί να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ελάττωση των μυϊκών σπασμών. Προτιμάτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτά τα συστατικά όπως είναι οι σαρδέλλες και τα πράσινα λαχανικά. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε την κατανάλωση των τροφίμων αυτών αρκετές ημέρες προτού ξεκινήσει η εμμηνόρροια, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.
ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ και ΜΑΓΝΗΣΙΟ, ουσίες που όταν βρίσκονται σε πλεονάζουσα ποσότητα στον οργανισμό (λαμβάνοντάς τις ως συμπλήρωμα) παρουσιάζουν τη δυνατότητα να καταπραϋνουν τα επώδυνα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.
Ω6 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, τα οποία μέσα στον οργανισμό μετατρέπονται σε αντιφλεγμονώδεις προσταγλανδίνες που εξουδετερώνουν τη δράση των φλεγμονωδών προσταγλανδινών που προκαλούν τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
ΒΟΤΑΝΑ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην ελάττωση των συσπάσεων που προκαλούν πόνο.
Τέτοια φυτά είναι:
  • ΒΙΒΟΥΡΝΟ το ΧΙΟΝΑΝΘΕΣ (Viburnum opulus), το οποίο είναι γνωστό για τη χαλαρωτική του δράση ενάντια στη μυϊκή ένταση και τους σπασμούς. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των πόνων της περιόδου.
  • ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ (Valeriana officinalis), η οποία εκτός από ηρεμιστικές,διαθέτει και σπασμολυτικές ιδιότητες, γι’αυτό μπορεί να καταπραΰνει τις επώδυνες περιόδους.
  • ΥΠΕΡΙΚΟ (Hypericum perforatum), το οποίο όταν λαμβάνεται εσωτερικά έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση και θεωρείται κατάλληλο για τις αλλαγές που επιφέρει στη διάθεση η εμμηνορρυσία, οι οποίες οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία.
  • ΧΑΜΟΜΗΛΙ (Matricaria camomilla), το οποίο μπορεί επίσης να ελαττώσει τις επώδυνες συσπάσεις της περιόδου, λόγω των αντισπασμωδικών και αναλγητικών του ιδιοτήτων.
ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων στην αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου. Συγκεκριμένα ,ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε τα εξής αιθέρια έλαια 10 μέρες πριν την περίοδό σας: CAJUPUT, ANISE, MARJORAM.
Αναμίξτε λίγες σταγόνες από τα αιθέρια έλαια αυτά σε λίγοΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ και κάντε απαλό μασάζ με το μίγμα αυτό στην κοιλιά και χαμηλά στην πλάτη σας κάθε μέρα 10 μέρες πριν αρχίσει η περίοδός σας αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.
ΓΕΜΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ αποτελεί εξελιγμένο κλάδο της φυτοθεραπείας (μέρος της οποίας είναι και η χορήγηση βοτάνων και φυτών είτε ως αποξηραμένο φυτό {δηλαδή με μορφή τσαγιού} είτε ως βάμμα), με τη διαφορά ότι στη γεμμοθεραπεία τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα εμβρυϊκά του κύτταρα, για παράδειγμα τα φρέσκα μπουμπούκια. Τα γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα χορηγούνται με τη μορφή πόσιμου διαλύματος. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται το φυτόRubus idaeus.
ΛΙΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι μέθοδος που χρησιμοποιεί διαλύματα και δυναμοποιημένα ορυκτά με θεραπευτικό σκοπό. Σκοπεύει στην ανακούφιση του σώματος από ορισμένα μεταλλικά ιόντα όταν το «μπλοκάρισμα» οδηγεί σε παθολογικά συμπτώματα και σημάδια που απαιτούν θεραπεία και η δράση της γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της αναλογίας. Τα σκευάσματα αυτά διατίθενται με τη μορφή υπογλώσσιας αμπούλας.Τα σκευάσματα αυτά, όπως και όλα τα παραπάνω,μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το φαρμακείο μας.
ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ πανάρχαιη μέθοδος ανατολικής προέλευσης(η μέθοδος είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια), με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα, μόνη ή σε συνδιασμό με φαρμακευτική αγωγή. Και αυτή η μέθοδος στερείται παρενεργειών, είναι εντελώς ακίνδυνη ενώ αφορά σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων στα πεδία της Παθολογίας, Γυναικολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Δερματολογίας, κτλ.
Δοκιμάστε να πιέσετε με τους δείκτες σας στα διαστήματα ανάμεσα στο μεγάλο και το δεύτερο δάκτυλο του ποδιού σας (ελαφρώς πιέστε προς το δεύτερο δάκτυλο), και τρίψτε δυνατά προτού πιέσετε για 1 λεπτό.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...