.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΝΑΞΟΣ: Ένας παράδεισος στις Κυκλάδες


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΥ

Το νησί του Διόνυσου 

Η Χώρα της Νάξου
Στη καρδιά του Αιγαίου βρίσκεται η Νάξος. Ατενίζει το πέλαγος και ταξιδεύει στους αιώνες κουβαλώντας – πολύτιμο φορτίο – την μακραίωνη ιστορία της. Καταγράφει μνήμες και χρονικά στο ατέλειωτο βιβλίων των εμπειριών, για να μαθαίνουν οι νεότεροι τα όσα προηγήθηκαν…

Η πανέμορφη Νάξος είναι το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, έχει συνδέσει το όνομα και την ιστορία της με υπέροχες μυθολογικές αφηγήσεις, πολέμους, πειρατικές επιδρομές, αλλά και δημιουργικότητα.
Κι εκεί κάπου ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα, σεργιανίζοντας στα γραφικά σοκάκια της Χώρας και των χωριών, ανακαλύπτει κανείς τη δύναμη του ανθρώπου και το αστείρευτο ταλέντο του να δημιουργεί παραμυθένιες γειτονιές.

Συνορεύει με πολλά κυκλαδίτικα νησιά με τα οποία έχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση. Στα δυτικά της βρίσκεται η Πάρος, στα βόρεια η Μύκονος και η Δήλος, στα νότια οι Μικρές Κυκλάδες (Ηράκλεια, Σχοινούσα, Κέρο, Κουφονήσια) και στα ανατολικά τα μικρά νησάκια Δονούσα, Στρογγυλή και Αγία Παρασκευή.

Χαρακτηριστικό της Νάξου είναι το ασυνήθιστα εύφορο έδαφός της για νησί των Κυκλάδων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μυθολογικά η Νάξος είναι η πατρίδα του Διονύσου. Έτσι, η παράδοση θέλει το νησί να είναι προικισμένο και ευλογημένο από τον θεό Διόνυσο.

Από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας το νησί παράγει εσπεριδοειδή εξαιρετικής ποιότητας, ενώ από τα ναξιώτικα αμπέλια βγαίνει καταπληκτικό κρασί.
Επίσης, η κτηνοτροφία του νησιού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και τα ναξιώτικα τυριά ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την γεύση τους. Γενικά, η Νάξος είναι κυριολεκτικά ένας τόπος παραδεισένιος…
Η περιήγηση στο νησί αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για κάθε ταξιδιώτη, καθώς οι επιλογές που προσφέρει ικανοποιούν όλα τα γούστα. Περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, οδοιπορικά στις εύφορες κοιλάδες (Μέλανες, Εγκαρές) αλλά και στους ορεινούς όγκους του Ζα, που αποκαλύπτουν τις ομορφιές της ναξιώτικης υπαίθρου σε όλο τους το μεγαλείο.
Χώρα Νάξου: στη σκιά του Κάστρου 

Η Πορτάρα




















Η Χώρα της Νάξου και πρωτεύουσα του νησιού εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την μοναδική ομορφιά της. Συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα στοιχεία, αλλά τα πολλά μνημεία διαφόρων χρονολογικών περιόδων, που γίνονται ορατά με την είσοδο του πλοίου στο όμορφο λιμάνι της, της προσδίδουν μια ξεχωριστή ταυτότητα.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης της Νάξου καθώς το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι, είναι η Πορτάρα. Βρίσκεται στο μικρό νησάκι Παλάτια, στο οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία εγκατέλειψε ο Θησέας την Αριάδνη. Πάνω του δεσπόζει η πύλη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, γνωστή ως Πορτάρα. Κτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. η κατασκευή όμως του ναού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το κάστρο της Χώρας
Η γοητευτική Χώρα είναι κτισμένη στο μέσο περίπου της δυτικής ακτής του νησιού, στην ίδια θέση που υπήρχε και η αρχαία πόλη. Τα πολλά μνημεία της περιοχής μαρτυρούν το πλούσιο παρελθόν του τόπου.
Η καρδιά της πόλης χτυπά στη Παλιά Χώρα, τη καστροπολιτεία με τα καλντερίμια και το Ενετικό Κάστρο. Τα σπίτια με τα βενετσιάνικα οικόσημα να κοσμούν ακόμη και σήμερα τις εισόδους τους, συνδυάζουν μοναδικά το παραδοσιακό νησιώτικο στυλ με την ενετική οχύρωση της καστροπολιτείας.
Εικόνες περασμένων εποχών που έσπασαν το φράγμα του χρόνου και συναρπάζουν για ότι αντιπροσωπεύουν, γεμίζουν τη ματιά των διαβατών.

Ο οικισμός του Κάστρου
Στην βόρεια πλευρά της Χώρας συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο της Γκρόττας. Επίσης, στη Χώρα βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού καθώς και το κτίριο της Σχολής των Ουρσουλίνων που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του.
Η παραλία του Αϊ Γιώργη, στα νότια της Χώρας και αυτή της Γκρόττας με τα πολύχρωμα βότσαλα στη βόρεια πλευρά, συγκεντρώνουν πλήθος λουόμενων τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι η Χώρα της Νάξου αποτελεί μια πανέμορφη πολιτεία που τα έχει όλα. Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εστιατόρια και γραφικά ταβερνάκια στα οποία θα δοκιμάσετε την εκλεκτή τοπική κουζίνα, μπαράκια και κέντρα με ζωντανή μουσική στα οποία θα διασκεδάσετε μέχρι πρωίας στους ρυθμούς που προτιμάτε.
Και φυσικά μια βόλτα στην αγορά της Χώρας επιβάλλεται! Εκεί, θα βρείτε όλα τα παραδοσιακά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, αλλά και επώνυμα καταστήματα όλων των κατηγοριών. Κι αν θελήσετε να αγοράσετε αναμνηστικά προτιμήστε τα χειροποίητα κεραμικά που έχουν μακραίωνη ιστορία στο νησί, όπως και τα υφαντά.
Ανακαλύπτοντας τη Νάξο: χρυσαφένιες αμμουδιές, βαθυγάλαζα νερά και γραφικά λιμανάκια 

Η παραλία του Αγίου Προκοπίου
Στη Νάξο οι λάτρεις της κολύμβησης και των θαλάσσιων σπορ θα ανακαλύψετε τις παραλίες των ονείρων σας. Ατέλειωτες αμμουδιές, καθάρια νερά και ο ήλιος να λάμπει στον καταγάλανο ουρανό. Κατά την περιήγησή σας στο νησί θα ανακαλύψετε τις εκπληκτικές παραλίες του, που απευθύνονται σε όλα τα γούστα. Πολυσύχναστες και άρτια οργανωμένες για όσους προτιμούν τις κοσμικές πλαζ και μικρές απομονωμένες για όσους αναζητούν την ησυχία. Συνδυάστε το μπάνιο σας με μια βόλτα στους παραθαλάσσιους οικισμούς και δε θα χάσετε…

Μια από τις δημοφιλέστερες και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα. Χαρακτηριστικό της είναι η ατέλειωτη χρυσαφένια αμμουδιά και τα ρηχά νερά. Είναι οργανωμένη και μπορείτε να εξασκηθείτε στα θαλάσσια σπορ.
Εξίσου δημοφιλής είναι και η παραλία του Αγίου Προκοπίου. Με την εκτεταμένη αμμουδιά της και τα καθάρια νερά της συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Φυσική συνέχεια αυτής της πλαζ είναι η Αγία Άννα. Υπάρχει κι εδώ η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το δάσος με τους κέδρους που φύονται μέσα στη αμμουδιά και δημιουργούν μια εξωτική εικόνα.

Διαμονή: Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το ξενοδοχείο ''Κύμματα'' το οποίο βρίσκεται στην χώρα της Νάξου 30 μ. από την υπέροχη πλαζ του Αγίου Γεωργίου! Εκεί θα βρείτε καλές τιμές , φιλόξενο προσωπικό,παραδοσιακές νοστιμιές μονάχα μια ανάσα απ΄την θάλασσα!!
Το Ξενοδοχείο Κύματα βρίσκεται στον 'Αγιο Γεώργιο της Χώρας Νάξου, μόλις 30 μέτρα από την πλαζ και 250 μέτρα από την παραλία της Χώρας και προσφέρουν δωμάτια με υπέροχη θέα στην θάλασσα και στο λιμάνι.
Ο 'Αγιος Γεώργιος απότελεί τον πλέον δημοφιλή προορισμό του νησιού. Διαθέτει μεγάλη παραλία με ψιλή άμμο, ρηχά νερά στο μεγαλύτερο τμήμα του και είναι η ιδανική τοποθεσία για τα παιδιά.
Διαθέτει πολύ καλή υποδομή και μπορεί να προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης, διασκέδασης και ξεκούρασης. Θαλάσσια σπορ (wind surfing, κανώ, ποδήλατα, ski jet, beach volley), εστιατόρια και καφετέριες πάνω στην άμμο είναι στην διάθεσή σας.
Romance at Saint George beachΤα απογεύματα στον 'Αγιο Γεώργιο είναι γεμάτα χρώμα και ρομαντισμό. Η εμπειρία ενός δείπνου με κεριά πάνω στην θάλασσα θα σας μείνει αξέχαστη.
Τα αξιοθέατα της Χώρας βρίσκονται σε απόσταση ολιγόλεπτου και ευχαριστου περιπάτου από τον 'Αγιο Γεώργιο. Το Ενετικό κάστρο, η Πορτάρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, Το Ενετικό μουσείο θα σας συναρπασουν.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Τηλ: 22850 22080, 22438 
Fax: 22850 24825 
Email: info@hotelkymata.com 
Web: www.hotelkymata.com



πηγή:http://www.holiday.gr/gr/presentations/presentation.php?presentation_id=11

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...