.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΖΥΓΙΟ: ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ



ΠΑΙΔΙ"Healing the Broken Heart "Για ένα παιδί, σε οποιαδήποτε ηλικία, το διαζύγιο των γονιών είναι ένα τεράστιο σοκ. Ο κόσμος του θα υποστεί τεράστια αλλαγή και τα παιδιά φοβούνται πολύ τις αλλαγές.





"Healing the Broken Heart "Αν το παιδί σας νιώθει ασφαλές και εισπράττει την αγάπη σας θα μπορέσει να σας εμπιστευτεί και να ξεπεράσει τον βασικότερο φόβο που έχουν τα παιδιά διαζευγμένων γονιών, φοβάται ότι ίσως κάποια στιγμή θα φύγετε κι εσείς όπως έφυγε ο μπαμπάς. 



Δείξτε στο παιδί σας ότι μπορεί να σας εμπιστεύεται. Πάντα να είστε εκεί την ώρα που του έχετε υποσχεθεί. Ειδικά ο γονιός που δεν ζει μαζί με το παιδί δεν πρέπει ποτέ να αναβάλλει τις επισκέψεις του. Μην δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε. Εσείς που ζείτε με το παιδί, μην λέτε στο παιδί από τη Δευτέρα ότι π.χ. ο μπαμπάς θα έρθει το Σάββατο. Μιλήστε με τον πατέρα του παιδιού, και πείτε το στο παιδί μόνο αν είστε σίγουρες ότι ο μπαμπάς είναι ήδη στο δρόμο για το σπίτι σας.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δώστε τους το νούμερο του κινητού σας τηλεφώνου και δείξτε τους πως να σας τηλεφωνήσουν αν σας χρειαστούν. Πάντα να απαντάτε στις κλήσεις των παιδιών σας, ακόμα κι αν είστε σε σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού. Είναι προτιμότερο να τους εξηγήσετε ότι η μαμά έχει δουλειά και δεν μπορεί να μιλήσει αλλά θα τους πάρει μόλις τελειώσει, παρά να μην απαντήσετε στην κλήση τους. Όταν λείπετε σε ταξίδι ή άλλες υποχρεώσεις, τηλεφωνήστε στο παιδί και μιλήστε του όσες περισσότερες φορές μπορείτε επαναλαμβάνοντας ότι θα γυρίσετε την τάδε ώρα ή την τάδε ημέρα.

Δημιουργήστε συνήθειες / ρουτίνα στην καθημερινή ζωή σας με το παιδί, π.χ. γύρω στις 9 θα σε κάνω μπάνιο και μετά θα πάμε για ύπνο. Οι συνήθειες κάνουν το παιδί σας να νιώθει εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Τηρείτε με συνέπεια τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που έχετε ξεκάθαρα ορίσει για σας και για το παιδί σας.

Ρυθμίστε τις υποχρεώσεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί. Βάλτε πλυντήριο όταν το παιδί σας πέσει για ύπνο, όχι την ώρα που το παιδί περιμένει να παίξετε μαζί του ή να δείτε παρέα την αγαπημένη του ταινία.

Κατανοήστε την ανάγκη του παιδιού σας για τον άλλο γονιό και όποτε μπορείτε επιτρέψτε την ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ τους, αφήστε το παιδί να πάρει τηλέφωνο τον μπαμπά του όποτε θέλει, συζητάτε μαζί του για τον μπαμπά (ποτέ μα ποτέ μην τον κατηγορείτε στο παιδί) και βάλτε μερικές φωτογραφίες του μπαμπά στο παιδικό δωμάτιο. Βεβαιωθείτε ότι όσοι έρχονται σε επαφή με το παιδί σας (π.χ. οι γονείς σας) δεν μιλούν ποτέ άσχημα στο παιδί για τον πατέρα του.

Οταν ο μπαμπάς έρχεται να πάρει το παιδί να το έχετε πάντα έτοιμο. Αφήστε το να πάρει μαζί του οποιοδήποτε αντικείμενο θέλει. Εχετε έτοιμη την τσάντα με τα ρούχα του. Να είστε φιλική με τον πατέρα του, κρατήστε αποστάσεις αν χρειάζεται αλλά ποτέ μην αφήσετε το παιδί να δει την εχθρότητα που πιθανόν να υπάρχει μεταξύ σας. Την ώρα που θα φεύγει φιλήστε το κι ευχηθείτε του να περάσει καλά.

Όταν για κάποιο λόγο (απρόοπτα συμβαίνουν σε όλους) ο μπαμπάς δεν μπορέσει να έρθει να πάρει το παιδί, μην τον κατηγορήσετε. Δικαιολογήστε τον με όσο πιο πειστικό τρόπο μπορείτε. Γενικά, μην εμποδίζετε την επικοινωνία παιδιού και πατέρα εκτός αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι, όπως π.χ. η ασφάλεια του παιδιού.

Βοηθήστε το παιδί να χτίσει την αυτοπεποίθησή του. Ζητήστε τη γνώμη του για τα μικρά και μεγάλα πράγματα που αφορούν την κοινή σας ζωή.

Δώστε έπαινο στο παιδί σας για το αποτέλεσμα αλλά κυρίως για την προσπάθεια. Και παινέψτε το στους ξένους που και που, όταν το παιδί είναι μπροστά. Θα νιώσει όμορφα που είστε περήφανη για αυτό.

Παίξτε μαζί του, έστω και για μισή ώρα, προσπαθήστε να ξαναγίνετε κι εσείς παιδί, να μπείτε στον κόσμο του.

Δείξτε του την αγάπη σας με όλους τους τρόπους. Ακόμη κι αν σας διώχνει, πάρτε το αγκαλιά και δώστε του ένα φιλί με κάθε ευκαιρία. Πείτε του ότι το αγαπάτε, ότι είναι ο καλύτερός σας φίλος, ότι πάντα θα το αγαπάτε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο στον κόσμο ολόκληρο.

Με αυτούς τους τρόπους θα καταφέρετε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, να μειώσετε τις αντιδράσεις του και την κακή συμπεριφορά του και να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει την έλλειψη του άλλου γονιού. Οσο δύσκολο ήταν για σας το να αποφασίσετε να χωρίσετε και να το δεχτείτε, για το παιδί σας είναι ακόμα πιο δύσκολο. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους πίσω από ένα διαζύγιο. Ακόμα κι αν είναι αρκετά μεγάλο, πείτε του μόνο όσα είναι απαραίτητα. Οι λεπτομέρειες είναι περιττές και πρέπει να τις ξέρετε μόνο εσείς οι δύο, οι γονείς, όχι το παιδί.

Και μην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Διατηρήστε την αυτοεκτίμησή σας. Το παιδί σας έχει εσάς παράδειγμα, από εσάς θα μάθει πώς να συμπεριφέρεται και να φροντίζει τον εαυτό του.

Μία οικογένεια που έχει μόνο έναν γονιό μπορεί να είναι μία πολύ επιτυχημένη, ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη οικογένεια. Η θετική σας διάθεση, η προθυμία σας να επιτρέψετε στο παιδί να αγαπά και να επικοινωνεί με τον πατέρα, η δική σας απεριόριστη αγάπη και φροντίδα, ο χρόνος που περνάτε μαζί, όλα αυτά θα δώσουν στο παιδί σας τη δύναμη, το κουράγιο και τη σταθερότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την τεράστια αλλαγή στη ζωή του αλλά και να αποκτήσει την προσαρμοστικότητα εκείνη που θα χρειαστεί για τις όποιες αλλαγές μπορεί να του επιφυλάσσει το μέλλον.



Μαίρη Υφαντή Info: Πηγή: http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=37

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...