.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μάθε να ψηλαφίζεις μόνη σου το στήθος σου



Κάθε δύο λεπτά, μία γυναίκα στην Ε.Ε. μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού, ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται 4.500 νέα κρούσματα της νόσου. Ο μοναδικός τρόπος για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού είναι η αυτοεξέταση της γυναίκας, αλλά και η περιοδική μαστογραφία για τις ηλικίες μετά τα 40.

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να ψηλαφίζει μόνη της τους μαστούς της τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και κατά προτίμηση την 10η ημέρα του κύκλου. Μέσω της ψηλάφησης αυξάνεται η πιθανότητα να εντοπιστούν ακόμα και πολύ μικροί όγκοι, δηλαδή σε πολύ πρώιμα στάδια, οπότε αυξάνεται και η πιθανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
Δες πώς θα ψηλαφίσεις σωστά τους μαστούς σου
Παρατηρείς για αλλαγή μεγέθους ή στο σχήμα των θηλών,  ροή υγρού ή αίματος από τις θηλές, αλλαγή στη μορφή του δέρματος των μαστών (ρυτίδωση ή φλοιός πορτοκαλιού), σηκώνεις τα χέρια και γυρνάς το σώμα σου σε γωνία ως προς τον καθρέπτη, ώστε να παρατηρήσεις τους μαστούς σε όλη την επιφάνειά τους.
Η ψηλάφηση γίνεται σε ξαπλωμένη θέση
 Ξάπλωσε  σε ένα κρεβάτι και βάλε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σου και σήκωσε το χέρι που είναι στην πλευρά του μαστού που θες να εξετάσεις και τοποθέτησέ το επάνω από το κεφάλι σου. Με το άλλο χέρι ψηλάφισε με κυκλικές κινήσεις το μαστό σου. Για να είσαι σίγουρη ότι έχεις ψηλαφίσει όλον τον μαστό χώρισέ τον νοητά σε 4 τμήματα (τεταρτημόρια) και βεβαιώσου ότι τα ψηλάφισες όλα. Να ψηλαφίσεις επίσης και τη θηλή και να την πιέσεις και να δεις αν βγαίνει κάποιο υγρό ή αίμα. Στο τέλος, να ψηλαφίσεις και την αντίστοιχη μασχάλη και να ψάξεις αν υπάρχουν τυχόν διογκώσεις, που μπορεί να είναι λεμφαδένες. Για να ψηλαφίσεις τη μασχάλη θα πρέπει να κατεβάσεις το χέρι (του οποίου τη μασχάλη εξετάζεις) παράλληλα με το σώμα.
Τέλος ακολούθησε ακριβώς τα ίδια βήματα για τον άλλο μαστό.
Μην ξεχάσεις ότι, πέραν του μηνιαίου ελέγχου που θα κάνεις εσύ, πρέπει μια φορά τον χρόνο να σε εξετάζει και ένας γιατρός.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...