.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΒΑΣΑΝΟ




Έντονοι πόνοι, δυσφορία, μελαγχολία, κράμπες. Πριν από την περίοδο, όλες οι γυναίκες νιώθουμε ότι ένα «τσουνάμι» ορμονών απειλεί να μας πνίξει. Πόσο σοβαρή, όμως, είναι αυτή η δυσλειτουργία; Είναι ο έντονος πόνος -περισσότερο από το φυσιολογικό- που νιώθετε στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Ο πόνος προέρχεται από τα γεννητικά όργανα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρός και συνοδεύεται από τάση για εμετό, ναυτία και πονοκέφαλο. Για τις περισσότερες γυναίκες, η δυσμηνόρροια είναι μια γνώριμη κατάσταση που επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε μήνα.

Όταν ο πόνος είναι ήπιος: Για να απαλύνετε τον πόνο, δοκιμάστε να ξεκουράζεστε περισσότερο, να κοιμάστε επαρκώς και να ασκήστε σε τακτική βάση. Επιπλέον, προσπαθήστε να περιορίσετε το στρες, γιατί παίζει ιδιαίτερα επιβαρυντικό ρόλο στην επώδυνη περίοδο. Τα απλά παυσίπονα και τα κοινά σπασμολυτικά είναι, επίσης, αρκετά αποτελεσματικά.

Όταν ο πόνος είναι δυνατός: Χρειάζεστε πιο ισχυρά παυσίπονα. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος, αφού επιβεβαιώσει τη διάγνωση με προσεκτική γυναικολογική εξέταση και με ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας, θα σας συστήσει το κατάλληλο φάρμακο. Η φαρμακευτική αγωγή είναι ανάγκη να ακολουθείται σε κάθε κύκλο της γυναίκας και όχι μόνο όταν επανεμφανίζεται ο πόνος. Τα αποτελέσματά της είναι συνήθως ορατά μετά τους πρώτους δύο με τρεις κύκλους θεραπείας.


Μικρές συμβουλές αντιμετώπισης του πόνου

· Τρώτε κάθε μέρα τροφές πλούσιες σε κάλιο: μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα, πορτοκάλια, καρότα και πράσινα λαχανικά.

· Να αποφεύγετε το αλάτι και τη ζάχαρη.

· Βράστε αποξηραμένες ρίζες τσουκνίδας σε νερό. Πιείτε από αυτό το ρόφημα ένα φλιτζάνι 3-4 φορές την ημέρα. Η τσουκνίδα, που περιέχει πολλά μέταλλα και οξέα, επιδρά καθαρτικά στο αίμα, ενώ ο χυμός της έχει, σε περίπτωση αιμορραγίας, έντονη αιμοστατική δράση.

· Έχει αποδειχθεί ότι η ζέστη μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά στον πόνο της περιόδου. Γεμίστε την μπανιέρα σας με ζεστό νερό και να μείνετε για λίγο εκεί μέσα, χαλαρώνοντας τη μέση σας και την κοιλιά σας. Μπορείτε, επίσης, να γεμίσετε μια θερμοφόρα με ζεστό νερό και να την τοποθετήσετε στην περιοχή όπου πονάτε.

· Ακολουθήστε κάποιο σπορ συστηματικά. Η σωματική άσκηση βοηθάει στην οξυγόνωση του οργανισμού και στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνονται αισθητά οι πόνοι και οι παρενέργειες της περιόδου.

· Κατά τη διάρκεια της περιόδου, περιορίστε τους καφέδες, διότι προκαλούν σπασμούς και ένταση.

· Αποφύγετε, όσο γίνεται, το στρες, ντυθείτε με άνετα ρούχα και αποφύγετε τα στενά ρούχα και παντελόνια που πιέζουν την περιοχή της κοιλιάς.
πηγή: zougla.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...