.

...
Σχόλια-επικοινωνία:gunaikablogspot@gmail.com



...

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

1: Γνώρισε το λόγο που θες να το κόψεις Θέλεις να κόψεις το τσιγάρο… Ωραία ! Αλλά ξέρεις γιατί θες να το κόψεις;
Το «Επειδή δεν είναι καλό για μένα» δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται ένας σοβαρός, προσωπικός λόγος που θα αποτελεί κίνητρο για να το κόψεις και θα σε αποτρέψει να ανάψεις ένα τσιγάρο. Ίσως η εικόνα και σκέψη του καρκίνου των πνευμόνων να είναι μία λύση ή η επιβάρυνση της υγείας των παιδιών σου ως παθητικοί καπνιστές. 2: Μην το κόψεις μαχαίρι Το απότομο κόψιμο του τσιγάρου δεν είναι απλή υπόθεση
. Από αυτούς που προσπάθησαν να το κόψουν απότομα, χωρίς θεραπεία ή κάποιο φάρμακο, το 95% το ξανάρχισαν. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάπνισμα είναι εθισμός. Ο εγκέφαλος εξαρτάται από τη νικοτίνη, η οποία μόλις εκλείψει δημιουργεί διάφορα συμπτώματα. 3: Ενημερώσου για θεραπευτικές μεθόδους Για να μειωθούν οι παρενέργειες από τη διακοπή, μπορείς να ρωτήσεις το γιατρό σου για φαρμακευτικά σκευάσματα που θα βοηθήσουν στην προσαρμογή του οργανισμού, που δεν περιέχουν νικοτίνη. Υπάρχουν χάπια που μειώνουν την επιθυμία για νικοτίνη ή ακόμα και την απόλαυση ενός τσιγάρου, επεμβαίνοντας σε περιοχές του εγκεφάλου. Ακόμα μπορεί να βοηθήσουν στις παρενέργειες από την «έλλειψη» νικοτίνης, όπως η κατάθλιψη, η αδυναμία συγκέντρωσης κοκ.
Ακόμα μπορείς να δοκιμάσεις θεραπευτικές τεχνικές που θα βοηθήσουν όπως ο βελονισμός, το Pranic Healing κοκ. 4: Μην το περάσεις μόνη/ος Πες το σε φίλους, οικογένεια, συναδέλφους, ότι προσπαθείς να το κόψεις, ώστε να σε στηρίξουν ψυχολογικά. Μπορείς ακόμα να μπεις σε μία θεραπευτική, συμβουλευτική ομάδα. Ο συνδυασμός συμπεριφορικής θεραπείας με ειδική φαρμακευτική αγωγή, δίνει συνήθως μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην διακοπή καπνίσματος. 5: Διαχειρίσου το στρες Ένας λόγος που καπνίζουν πολλοί άνθρωποι, είναι γιατί η νικοτίνη τους βοηθά να χαλαρώσουν. Όταν διακόψεις το κάπνισμα, καλό είναι να βρεις μία δραστηριότητα που θα σε βοηθά στην διαχείριση του στρες. Το μασάζ, η γιόγκα και το τάι τσι, η χαλαρωτική μουσική, οι ενασχόληση με τέχνες και κατασκευές ή με τον κήπο, μπορούν να ηρεμήσουν το νευρικό σύστημα. Συνιστάται επίσης η αποφυγή εντάσεων κατά τις πρώτες εβδομάδες αφού κόψεις το τσιγάρο. 6: Όχι στο αλκοόλ & άλλα προϊόντα που «πάνε» με το τσιγάρο Ορισμένες δραστηριότητες μπορούν να εντείνουν την επιθυμία σου να καπνίσεις. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μία από αυτές. Βρες ποιες άλλες συνδύαζες με το τσιγάρο (π.χ. καφές) και αντικατέστησέ τα με κάποια άλλη δραστηριότητα. Το ίδιο κάνε αν έκανες ένα τσιγάρο μετά το φαγητό ή …το σεξ! Βρες κάτι άλλο να κάνεις ! 7: Ξεκαθάρισε το σπίτι Μόλις κάνεις το τελευταίο σου τσιγάρο, πέτα όλα τα τασάκια και τους αναπτήρες. Καθάρισε όλα τα ρούχα σου που μυρίζουν τσιγαρίλα, καθάρισε τα χαλιά σου, τις κουρτίνες και τις ταπετσαρίες επίπλων, που κρατούν επάνω τους την ανάμνηση. Χρησιμοποίησε προϊόντα καθαρισμού του χώρου και του αέρα, από αιθέρια έλαια. 8: Δοκίμασε ξανά και ξανά… Είναι φυσικό να υποτροπιάσεις. Πολλοί καπνιστές διακόπτουν πολλές φορές, μέχρι να επιτύχουν οριστικά το στόχο τους. Εξέτασε τα συναισθήματα και τις συγκυρίες που σε οδηγούν στην υποτροπή και δούλεψέ τα για την επόμενη φορά, ώστε η απόφασή σου να είναι ακόμα πιο δυνατή. 
Μην ξεχνάς ότι εκτός από τα απίστευτα οφέλη για την υγεία σου, η διακοπή του καπνίσματος σου εξασφαλίζει ένα χρηματικό ποσό, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για κάποια ευχάριστη δραστηριότητα. 9: ¶άλλαξε τρόπο ζωής Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την επιθυμία για νικοτίνη και τα συμπτώματα της διακοπής. Όταν σου έρχεται η επιθυμία, βάλε τα παπούτσια του τρεξίματος και το mp 3 σου, ή πάρε τα βαράκια σου και …ξέδωσε! Βγες στο κήπο και ξεχορτάριασε, κάνε ποδήλατο, χόρεψε… Έτσι δεν θα πάρεις και το περιβόητο βάρος από το κόψιμο του τσιγάρου. Δεν χρειάζεται να κάνεις δίαιτα όταν «το κόβεις», ούτε να περιορίζεσαι περαιτέρω. Η διακοπή είναι από μόνη της ένας ισχυρός περιορισμός! Αντίθετα πρόσθεσε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ελαφρά γαλακτοκομικά, αφού σύμφωνα με έρευνα αυτά κάνουν την γεύση του τσιγάρου αποκρουστική. 10: Κάντο για την υγεία σου Υπάρχουν πολλά οφέλη, εκτός από το χρηματικό, που πρέπει να σκεφθείς. Κυρίως για την υγεία: Μειώνεται η πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, μετά από μόνο 20 λεπτά. Μέσα σε 1 ημέρα, τα επίπεδα οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα ομαλοποιούνται και μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής. Μακροπρόθεσμα, μειώνεται ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, καρκίνο των πνευμόνων ή άλλων καρκίνων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...